Wilt u een groen of sedumdak?

Aanleggen van een groendak

Een groendak zorgt voor een beter leefmilieu. Voordelen zijn o.a. waterbufferend vermogen, binding van CO2 en productie van zuurstof, reducering van fijnstof, vergroting van de biodiversiteit, isolatieverhogend (in de zomer veel minder warm en in de winter minder uitstraling), minder geluidsoverlast en verlenging van de levensduur van de dakbedekking. Er zitten dus veel voordelen aan het aanleggen van een groendak. Bovendien bieden de groene daken een mooie en natuurlijke aanblik!

Verschillende soorten groendaken

Extensief: Bij extensieve daktuinen of is de begroeiing voornamelijk beperkt tot mossen, vetplanten en kruiden. Deze ‘sedum’ daken vergen weinig onderhoud. De belasting van deze daken is geringer, waardoor er meestal geen aangepaste dakconstructie nodig is. Uiteraard is vooraf een uitgebreide inspectie van het bestaande dak noodzakelijk om te bepalen of het dak geschikt is.

Intensief: Intensieve daktuinen zijn vergelijkbaar met gewone tuinen, zowel van uitzicht, gebruik, als in onderhoud. De begroeiing bestaat uit grassen, kruiden en soms zelfs bomen. Een dergelijke daktuin zorgt voor een grotere belasting van de dakconstructie, die daarvoor bedoeld of aangepast moet zijn/worden. Aangezien wij specialist zijn in dakbedekking, zal een dergelijke aanpassing in de offerte kunnen worden meegenomen. Vanzelfsprekend is ook bij deze vorm van groendakbedekking een inspectie vooraf noodzakelijk. Wilt u meer weten over de kostprijs van een groendak? Vraag een offerte aan!

 

Technische voordelen groendak

✔ Een groendak kan de geluidsisolatie aanzienlijk verbeteren. De daadwerkelijke verbetering is afhankelijk van de massa; hoe zwaarder, hoe hoger de geluidsreductie is. Ook de detaillering en aanwezigheid van openingen (zoals dakramen en lichtkoepels) in het dak hebben een invloed op de geluidsreductie.
✔ Bij intensieve groendaken kunnen de vegetatie en de substraatlaag de warmte-isolatie van de dakconstructie verbeteren. Het effect is het grootst in de zomer, dan kan het groendak goed de warmte buiten houden. In koude en natte omstandigheden zal, onder invloed van vocht, de warmteweerstand flink afnemen. Dit effect is het sterkst bij daken die regenwater bufferen. Bij lichte groendaken is verbetering over het algemeen verwaarloosbaar.
✔ De onderliggende dakbedekking wordt minder blootgesteld aan de weersinvloeden, waardoor de levensduur wordt verlengd.
✔ Verbeterde brandwerendheid van de dakconstructie.

 

Voordelen voor de omgeving:

✔ Het zorgt voor een stuk natuur en bruikbare buitenruimte in een bebouwde omgeving
✔ Het sluit aan op de huidige aandacht voor het milieu, toont aan dat je als eigenaar milieubewust bent en kan ook aansluiten op de cradle-to-cradle filisofie (mits de daktuin wordt opgebouwd uit herbruikbare materialen en bouwstoffen).
✔ Het groendak vangt water op en kan het bufferen. Zodat pieken in afvoeren en belasting van het oppervlaktewater worden gedempt.
✔ Fijnstof en luchtvervuiling worden deels opgevangen waarbij tevens CO2 wordt opgenomen.