Je dak onderhouden? Wij geven 5 handige tips!

Wanneer u onder een plat dak leeft, doet u er goed aan deze twee keer per jaar te inspecteren en wanneer nodig te onderhouden. Inspectie kan het beste uitgevoerd worden in de lente en de herfst. Dit geldt al helemaal wanneer u een bitumen dakbedekking heeft. In de zomer wordt bitumen wat zachter, terwijl het in de winter juist makkelijker versplintert doordat het harder wordt. Om uw dak niet onnodig te beschadigen, is het dus belangrijk om een goede periode uit te kiezen om uw dak te controleren.

Op een plat dak kan van alles blijven liggen zoals, bladeren en ander vuil. Om dit te onderhouden dient het met behulp van een harde bezem en/of een hogedrukreiniger verwijderd te worden.

Het mos is, op zich, niet schadelijk. Maar als er veel mos op het dak ligt kunnen er boompjes/plantjes gaan groeien. En die krijgen wortels en die tasten wel de onderlaag aan. Het beste is het om het te verwijderen. Gebruik bijvoorbeeld een licht bestrijdingsmiddel. Laat het een uurtje inwerken en spuit vervolgens het dak helemaal schoon met een hogedrukreiniger. Kijk uit met lopen op het grind, voordat u het door heeft drukt u een kei door de dakbedekking. Als u een licht bestrijdingsmiddel heeft gebruikt en het mos is afgestorven dan kunt u ook het grind keren met een bezem.

Controleer de volledige bekleding op schade (scheuren en blazen) en repareer elk probleem met een geschikte reparatie-tape of reparatie-pasta. Daarna kan je met leislag het dak beschermen tegen uv-straling. Volg bij al deze producten nauwkeurig de instructies op de verpakking!

Nevens de dakbedekking, dienen ook de profielen en aansluitingen van lichtkoepels, schoorstenen, muren etc. grondig gecontroleerd te worden op lekkages. Mocht het nodig zijn kunnen gebreken ook weggewerkt worden met een geschikte reparatie-tape of reparatie-pasta.

Om schade  te voorkomen is het ook erg belangrijk om uw dakgoot en hemelwaterafvoeren regelmatig te controleren. Mochten ze in slechte staat verkeren kan het gaan scheuren/ afbreken of verstoppen met vervelende consequenties als gevolg.

 

Waar op letten bij het controleren van de hemelwaterafvoeren:

  1. Let op verzakkingen.
  2. Zijn de beugels roestig of zitten er kieren in de buis (uitgeschoven).
  3. Kijk na of de buis een overloop heeft.
  4. Bevindt zich een dak doorvoer op het platte dak, check op lekkages. Bij een verstopping moet het water weg kunnen stromen via een overloop beneden bij de buis en net boven de bestrating.
  5. Verwijder bladeren, takjes en steentjes (soms op het platte dak) bij de dakgoot. Zij mogen niet in de buis terecht komen. Plaatst eventueel een rooster.
  6. Plaats een blad afscheider. Deze zorgt ervoor dat ook de takjes en steentjes niet verder in de buis terecht komen.

 

Zelf je dakgoten controleren en reinigen:

  1. Zet de ladder stevig en laat de ladder minimaal 1 meter boven de goot uitsteken. Om de stabiliteit te bewaren is het verstandig om de bovenste drie treden niet te gebruiken.
  2. Bevestig de emmer aan de ladder om het vuil in te doen
  3. Schep als eerste het losliggend vuil uit de dakgoot. Het makkelijkste is dit wanneer het vuil vochtig is.
  4. Trek het vuil met de dakgoottrekker naar u toe en schep het vervolgens met de dakgootschep uit de dakgoot.
  5. Spoel vervolgens de dakgoot goed door met een tuinslang. Het hardnekkig vuil kunt u met de spons of boender reinigen.
  6. Spoel ten slotte ook de regenpijp goed door. Controleer of het water goed doorstroomt. Indien dit niet het geval is, dan is de regenpijp waarschijnlijk verstopt. U kunt de verstopping doorprikken met een speciale doorsteekveer of u kunt het met een hogedrukspuit proberen weg te spuiten.